Η 2η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016

«Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ» ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ

  xorosthanatou

από τις 3 έως τις 16 Μαϊου 2016

Πολυχώρος Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, Κρανίδι Ερμιονίδας

Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

www.thoe.org.gr, www.artiki.gr, www.facebook.com/theatrikosomilos.ermionidas

Κρατήσεις στο τηλέφωνο 698 698 22 24

O θεατρικός Λομιλος Ερμιονίδας παρουσιάζει τη 2η παραγωγή του για το 2016, το αριστούργημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο Χορός του Θανάτου», στον πολυχώρο ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ” στο Κρανίδι Ερμιονίδας.

«Ο Χορός του Θανάτου» γράφτηκε από τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ το 1900. Αποτελεί τον προάγγελο για το «θέατρο του παραλόγου» που κυριάρχησε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Είναι μία "σατανική κομωδία" όπως έλεγε ο Μπέκετ που διαπραγματεύεται με χιούμορ, σαρκασμό αλλά και με τραγικότητα την αιώνια πάλη των δύο φύλων μέσα από το θεσμό του γάμου.

Το ζευγάρι του έργου, ο Λοχαγός και η Άλις, που δεν ζουν σε κανονικό σπίτι αλλά σ'ένα φρούριο (άλλοτε φυλακή) απομονωμένοι στη φυλακή του γάμου τους και στη φυλακή του εαυτού τους, ταλαντεύονται ανάμεσα στην αγάπη και στο μίσος ακατάπαυστα. Ο άνδρας και η γυναίκα, εχθροί και σύμμαχοι ταυτόχρονα στο μυστηριώδες σύμπαν που τους περιβάλλει, είναι καταδικασμένοι να συνυπάρχουν και ανήμποροι να κατανοήσουν αν η ζωή τους αποτελεί εντέλει φάρσα ή τραγωδία. Μιλώντας για τη θλιβερή ζωή τους, καταλήγουν ότι ο θάνατος θα σημάνει την ειρήνη και την λύτρωση. Ο Λοχαγός λέει "Τη μέρα του θανάτου μου θα είμαι ευχαριστημένο" και η Άλις "Τώρα μόνο ο θάνατος μπορεί να μας χωρίσει. Το ξέρουμε κι οι δυο, γι΄αυτό τον περιμένουμε σαν λυτρωτή". Η μέχρι τελικής πτώσεως μονομαχία τους βγαίναι ισοπαλία και οι δύο αποδέχονται με πικρή ειρωνεία ότι μόνο μία προοπτική έχουν: να γιορτάσουν την επέτειο των αργυρών γάμων τους.

Το έργο, σαν ένα θέατρο τεράτων, σαν μία γκροτέσκ κωμωδία (που συνδιάζει με εξπρεσιονιστική ακρότητα το γέλιο και το κλάμα), φωτίζει το Σκανδιναβικό σκοτάδι, το memento mori, τον κλονισμένο ψυχισμό του Στρίντμπεργκ. Η ζωή είναι μια φρικτή φάρσα κι ο Στρίντμπεργκ τη βίωσε έτσι.

"Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπω ότι η ζωή μου ήταν προσχεδιασμένη σαν ένα θεατρικό έργο έτσι ώστε να υποφέρω και, συγχρόνως, να μπορώ να περιγράφω τον πόνο", γράφει ο Αύγουστος Στριντμπεργκ.

    STRN

Αύγουστος  Στρίντμπεργκ

1849-1912

Πολυγραφότατος Σουηδός συγγραφέας και ραματουργός, πατέρας κατά τον Ευγένιο Ο’ Νήλ  του σύγχρονου θεάτρου.  Είχε δύσκολη παιδική ηλικία. Παράφορη φύση και ασταθής, οργισμένος ατομικισμός, βίαιος ενίοτε μισογυνισμός και διαρκής αναζήτηση του απόλυτου, χαρακτηρίζουν τον Στρίντμπεργκ αλλά και τα πρόσωπα των έργων του, κυρίως των αυτοβιογραφικών ("Ο γιός της δούλας").
Η σκέψη του, επηρεασμένη από τον Kierkegaard, τον Nietzsche, τον Rousseau και τον Fourier, τον οδηγεί πέραν του ρομαντισμού, στον αθεϊσμό και τον μυστικισμό.

Δεινός ερμηνευτής της συμπεριφοράς των ανθρώπων και των μυστηρίων του υποσυνείδητου, περνάει με θαυμαστή ευχέρεια από τον πιο σκληρό νατουραλισμό στον πλέον αέρινο συμβολισμό. Καταγγέλλει τον θρίαμβο της βίας στις διαπροσωπικές σχέσεις και την αδυναμία επικοινωνίας του ενός με τον άλλο, όσο και του ενός με τους πολλούς, έχοντας ο ίδιος φτάσει στα πρόθυρα της τρέλας ύστερα από τις οδυνηρές αποτυχίες των τριών γάμων του. Έργα του: "Ο Πατέρας" (νατουραλιστική παραλλαγή του κλασικού μύθου του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας), "Η Δεσποινίς Τζούλια", "Οι Δανειστές”, "Ο Χορός του Θανάτου", "Το  Ονειρόδραμα", "Η Καταιγίδα", “Ο  Πελεκάνος", "Η Σονάτα των Φαντασμάτων" κ.ά. .

pointer tr    strn10p  strn10  strn11  strn12  strn13

ΣΗΜΕΙΩΜΑ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του Θ.Ο.Ε.                                

Πιστοί για μια ακόμη φορά στο ραντεβού μας με τα μεγάλα κλασικά έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, παρουσιάζουμε ένα από τα πιο δυνατά και εμβληματικά έργα όλων των εποχών. Έχουμε την αγωνία και την τόλμη να αναμετρηθούμε με το έργο αυτό και την ευθύνη να το παρουσιάσουμε στο κοινό της Ερμιονίδας και όχι μόνο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μόνικα, στον Τάκη, στον Ίωνα, στη Διονυσία και σε όλα τα παιδιά του Ομίλου μας, που παίζουν, δημιουργούν, υποστηρίζουν τον Θ.Ο.Ε. και έχουν δημιουργήσει αυτό το ασύλληπτο θαύμα στον τόπο μας.                                                                                                                                                                                         

     Δημήτρης  Ι.  Σίδερης, Μάϊος  2016