Aug
29

«Πεθαίνω σα Χώρα» του Δημήτρη Δημητριάδη, με τον Τάσο Μπλάτζιο, στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, ώρα 21:00.

blatzios sm Το εμβληματικό, σχεδόν προφητικό κείμενο, του Δημήτρη Δημητριάδη, “ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑ ΧΩΡΑ”, γραμμένο το 1978, θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο ΑRΤίκι ‘Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ’, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, ώρα 21:00, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα».

Είναι το ουρλιαχτό της ψυχής, όταν άλλο δεν αντέχει τα πορίσματα του μυαλού... κείμενο αλληγορικό, σκοτεινό, αποτελεί μια δυστοπική παραβολή που εστιάζει στην απόγνωση, την τρέλα και τον πόνο... Μια χώρα χάνει έναν πόλεμο και δέχεται ξένη εισβολή.... Η χώρα, σαπισμένη από τα «μέσα», γκρεμίζεται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και σε σύντομο διάστημα αργοπεθαίνει. Άνθρωποι κάθε είδους τρελαίνονται, άλλοι αλλαξοπιστούν για να επιβιώσουν, κάποιοι αυτοκτονούν, άλλοι δραπετεύουν στο εξωτερικό, το σύμπαν παραδίδεται σε έναν άκρατο μηδενισμό.

Το κείμενο μοιάζει φοβερά επίκαιρο ... με αφορμή την πρόσφατη εφιαλτική πραγματικότητα στην Ελλάδα ... πολύ δύσκολα πράγματι, μπορεί να αποφύγει κάποιος την αντιπαραβολή με τη σημερινή κατάσταση της διογκούμενης ανέχειας, της κατάρρευσης αξιών και ιδεολογιών και της καλπάζουσας εσωτερικής ερημίας. Σε ορισμένα σημεία οι ομοιότητες και οι αναλογίες με το σήμερα είναι φοβερές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΟΣ
“Η οραματική και βίαιη γραφή του δανείζεται από όλα τα στρώματα της ελληνικής γλώσσας. Με ένα ενδόμυχο ξέσπασμα, στα όρια της εξομολόγησης, δημιουργεί μία ανεπανάληπτη λογοτεχνική αλχημεία όπου η υπέρμετρη βαρβαρότητα συμβαδίζει με την υπερβατικότητα, όπου η παθολογία του εμφυλίου αντικατοπτρίζεται στους αρχαίους πολέμους, όπου η ανθρωποκτονία, ο εξευτελισμός, η χλεύη, ο βιασμός συμμειγνύονται με την προσευχή, και την αγριότητα της μοναξιάς. Ένα παραισθησιογενές σύμπαν που αφηγείται, σαν ένας εφιάλτης εν εγρηγόρσει, την σφοδρή εκτόξευση ενός εθνικού υποσυνείδητου προς το μηδέν. Ένα «πάθος» κατακλυσμένο από την σκιά της Ιστορίας όπου μόνο η ομορφιά και ο πόθος της γραφής σώζουν από την φρίκη. Ο Δημητριάδης είναι ο ποιητής του ασυμφιλίωτου”.

MICHEL VOLKOVITC
“Η ιστορία της λογοτεχνίας σηματοδοτείται, κατά καιρούς, από κάποια μοναχικά έργα, που μία τελειότητα στην έκφραση της απελπισίας ή της φρίκης τα κάνει να λάμπουν σαν μαύρα διαμάντια. Το "Πεθαίνω σαν Χώρα" ανήκει σ' αυτήν την εντυπωσιακή οικογένεια. Γίνεται να βυθιστούμε πιο βαθιά απ' όσο αυτό το βιβλίο στα έγκατα του ανθρώπου; Ο φυσικός και πνευματικός θάνατος μιας ηττημένης χώρας αποτελεί εδώ την προσωποποίηση ενός άλλου θανάτου πιο ριζικού, εκείνου όλων των ανθρώπινων αξιών και του ίδιου του ανθρώπου. Δεν μας δίνεται καν η παρηγοριά να ελπίζουμε σ' έναν καλύτερο μελλοντικό κόσμο, μ' αυτήν την εσαεί στείρα ανθρωπότητα όπου οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να τεκνοποιήσουν. [...] Αν υπάρχει ένας ήρωας σ' αυτό το φαινομενικώς δίχως κεντρικό πρόσωπο βιβλίο, αυτός είναι χωρίς αμφιβολία η γλώσσα, οι λέξεις, που εδώ εξαίρεται η ισχύς τους, εφόσον είναι ικανές "να κάψουν για πάντα τη γλώσσα". Και πιο συγκεκριμένα την ελληνική γλώσσα, της οποίας βλέπουμε να παρελαύνουν, καθώς πάνω σε πλημμυρισμένο ποτάμι, συντρίμμια αποσπασμένα από ολόκληρη την ιστορία της, από όλες τις κλίμακές της -δίχως να γνωρίζουμε εάν όντως πρόκειται, όπως το αναγγέλλει το κείμενο, για ένα ύστατο πυροτέχνημα, ή, αντιθέτως, για μία επίδειξη ανανεωμένης αφθονίας και ζωής”.

Συντελεστές:
Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Ερμηνεία: Τάσος Μπλάτζιος
Σκηνοθεσία: Τάνια Κίτσου
Διασκευή: Τάσος Μπλάτζιος
Μουσική-Ήχοι: Τάκης Μανιάτης
Φωτισμοί: Ίων Ξυπολιάς

Διοργάνωση: ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ www.thoe.org.gr - www.artiki.gr
Συνδιοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Συντονισμός Καλλιτεχνικών Σχημάτων: Τάσος Μπλάτζιος
Σύμβουλος Επικοινωνίας: Δανάη Σαλεπούλα, τηλ. 697 9796194, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου "Ερμηνείες στην Ερμιονίδα" μέσα από τη ματιά των ηθοποιών.

Τάσος Μπλάτζιος: «Πεθαίνω σα Χώρα», Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016
Τάσος Μπλάτζιος μιλάει στην Τατού Δέδε.

dede sm

Η Τατού Δέδε είναι πιανίστα, χορεύτρια και ηθοποιός, κατάγεται από το Κρανίδι Αργολίδας και ζει, εργάζεται και δημιουργεί τα τελευταία έξι χρόνια στην Αθήνα. Ακόμα είναι ραδιοφωνική παραγωγός στον Street Radio.gr και γράφει συνεντεύξεις στο Refeel.gr και στο GreekPlayProject.gr

 

-Τι θέλετε να περάσετε στο κοινό μέσα από το, επίκαιρο, κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη;
«Επειδή, ακριβώς, είναι πάρα πολύ επίκαιρο και υπάρχει και μεγάλη οργή μαζεμένη, όταν μου είπαν ότι, πέρα από τον συντονισμό του φεστιβάλ, να κάνεις κι εσύ κάτι, έψαξα διάφορους μονολόγους και κατέληξα σ’αυτόν. Αυτό το έργο το ξέρω πάρα πολλά χρόνια, από τότε που εκδόθηκε, ξέρω τον Δημήτρη Δημητριάδη, και ένιωθα ότι θα ήθελα να βγάλω και να μοιραστώ την οργή μου για την υπάρχουσα εφιαλτική κατάσταση στην Ελλάδα.»

-Πως βιώνετε εσείς την σημερινή κατάσταση;
«Την βλέπω δύσκολη και αισιόδοξος, πολύ, δεν είμαι. Όσον αφορά το θέατρο, επειδή είναι ένα είδος παραμυθίας και παρηγοριάς, υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν και κάνουν πάρα πολλά πράγματα, χωρίς αυτό κατ’ ανάγκη να σημαίνει ότι έχει και το ανάλογο ανταποδοτικό όφελος για αυτούς. Απλά θέλουν οι άνθρωποι να εκφράσουν την ψυχή τους και αυτό κατά την γνώμη μου είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Και ο κόσμος, δείχνει ότι πηγαίνει στο θέατρο, και θέλει να πηγαίνει, γιατί είναι μια είδους παρηγοριά που την έχει ανάγκη.»

-Ποια είναι για εσάς η ιδιαιτερότητα του μονολόγου σαν θεατρικό είδος;
«Ο μονόλογος είναι σαν ένα είδος πρωταθλητισμού. Δεν μπορώ να το αξιολογήσω αν είναι καλύτερο ή χειρότερο, απλά όταν ένα πράγμα σου αρέσει και μπορείς και το κάνεις και έχει αντίκτυπο και μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, είναι πάρα πολύ ωραίο.»

-Τι διαφορετικό έχει το κοινό στην επαρχία σε σχέση με την Αθήνα;
«Το κοινό στην περιφέρεια, δεν μου αρέσει καθόλου η λέξη επαρχία, είναι κατά καιρούς πιο αυθόρμητο και πιο ειλικρινές. Στην Αθήνα, επειδή παίζονται και κάποια άλλα συμφέροντα, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ποιο είναι το αντικειμενικό. Δηλαδή, σε μία πιο μικρή πόλη, μία παράσταση την καταλαβαίνεις από τον αντίκτυπο που έχει. Αν τους άρεσε, αν το ευχαριστήθηκαν, αν το κατάλαβαν. Και, βέβαια, από το χειροκρότημα και από τον τρόπο που οι άνθρωποι σε πλησιάζουν και σου λένε ευχαριστώ στο ότι κάναμε μία παράσταση. Στην Αθήνα είναι λίγο πιο θολό κατά την γνώμη μου. Ή στις μεγάλες πόλεις γενικότερα.»

-Τώρα σαν μέρος αυτού του φεστιβάλ και συντονιστής των ομάδων, μίλησέ μας για την δική σου εμπειρία από την αρχή του μέχρι και σήμερα.
«Η εμπειρία μου είναι, ότι οι άνθρωποι που ήρθαν, προς τιμήν τους, ήταν και σπουδαίοι πρωταγωνιστές, και έδωσαν σπουδαίες παραστάσεις. Έμειναν, από αυτό που έχω εισπράξει κι εγώ, απόλυτα ικανοποιημένοι από την εξαιρετική φιλοξενία και από αυτό που αποκόμισαν και σαν παράσταση. Και είναι πρόθυμοι όλοι να ξαναέλθουν

-Όσον αφορά την ομάδα του ΘΟΕ;
«Η ομάδα αυτή αλλά και το φεστιβάλ είναι μια πρωτοβουλία του Δημήτρη Σίδερη και είναι σε ένα μέρος το οποίο φαίνεται να είναι βαθύπλουτο και να είναι η «Κυανή Ακτή» της Ελλάδας. Το να κάνουν θέατρο, άνθρωποι ερασιτέχνες, που δουλεύουν ή σπουδάζουν και έχουν χρήματα ή δεν έχουν χρήματα, και εθελοντικά προσφέρουν την δουλειά τους, είναι πραγματικά αξιέπαινο. Και για τις θεατρικές δουλειές και για την υποδομή που έχουν παρουσιάσει, και για το κοινό που προσέρχεται στις παραστάσεις. Στέκομαι δίπλα τους πάντα με πολύ αγάπη, με εκτίμηση και με αφοσίωση και όσο μπορώ θα τους βοηθάω.»

-Ευχή για το φεστιβάλ.
«Εύχομαι να μακροημερεύσει, να πάει καλά, να διευρυνθεί ο κόσμος και να το αγκαλιάσει όπως δείχνει να το αγκαλιάζει. Και μακάρι να γίνει ένα διεθνές φεστιβάλ.»